LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

'We mogen een westers bedrijf niet laten wegkomen met een massamoord in ontwikkelingslanden'

'We mogen een westers bedrijf niet laten wegkomen met een massamoord in ontwikkelingslanden'

Tijdens de bijeenkomst van Asbestslachtoffers Vereniging Nederland op zaterdag 16 juni in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, vond de uitreiking plaats van het eerste exemplaar van het boek “De langste adem is niet lang genoeg” van Peet Adams en de Nederlandse première van de documentaire “Ademloos” van de Belgische documentairemakers Daniel Lambo en Maarten Schmidt.

In 2004 verscheen het boek “De langste adem” van de hand van journalist Peet Adams. Het beschreef de maar liefst 13 jaar durende juridische strijd van Mia Widdershoven tegen DSM, het concern waar haar man tientallen jaren met toewijding had gewerkt maar dat op geen enkele manier thuis gaf toen hij in 1987 overleed aan de gevolgen van mesothelioom.

Nieuwe druk
Op verzoek van de AVN actualiseerde Peet het boek en voegde diverse actuele thema’s rond de asbestproblematiek toe. Alle aanwezigen van de bijeenkomst ontvingen het nieuwe boek dat nu als titel draagt “De langste adem is niet lang genoeg”.

Titel: “De langste adem is niet lang genoeg”
Auteur: Peet Adams
Verschijningsdatum: 10 juni 2018
ISBN: 978-90-823683-8-3
EAN: 9789082368383
Omvang: 152 pagina's

'We mogen een westers bedrijf niet laten wegkomen met een massamoord in ontwikkelingslanden'



'Ademloos' wint publieksprijs op MOOOV-festival

“Ademloos” is een aangrijpende documentaire waarin Daniel Lambo en Maarten Schmidt tonen hoe Eternit tot 1998 het dorp Kappelle-Op-Den-Bos domineerde met haar fabricage van asbestplaten. Via enkele personen die in familiekring de trieste gevolgen van het werken en wonen in de schaduw van de fabriek hebben ervaren, waaronder Lambo zelf, verplaatst men het scenario naar ontwikkelingslanden, in het bijzonder in India, waar Eternit haar schadelijke industrie onbekommerd voortzet. Een prachtige weergave van een schrijnende werkelijkheid, waarin de wanpraktijken van Eternit genadeloos aan de orde worden gesteld. Het toont ook dat de problematiek van asbest de wereld nog ontzettend lang zal bezighouden.

De documentaire stelt de vraag hoe de dodelijke stof asbest zo lang geproduceerd kon worden in het westen en nog altijd geproduceerd wordt in ontwikkelingslanden. En of het mogelijk is om asbest wereldwijd te verbannen. De film ging in wereldpremière op het MOOOV Filmfestival en won er meteen de publieksprijs.

'We mogen een westers bedrijf niet laten wegkomen met een massamoord in ontwikkelingslanden'

Kijk hier voor de Trailer van "Ademloos"

maandag 18 juni 2018permalink