LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Meeste Gelderse eigenaren kunnen sanering van hun asbestdak financieren

Meeste Gelderse eigenaren kunnen sanering van hun asbestdak financieren

Het overgrote deel van de Gelderse eigenaren van een asbestdak kan de verplichte sanering voor 2024 financieren. Dat blijkt uit een schatting van deskundigen in opdracht van de provincie. Een klein deel van de dakeigenaren kan dit niet en komt mogelijk in de problemen. Het Gelders bestuur wil dat het Rijk met een oplossing komt voor deze kwetsbare eigenaren. De provincie werkt momenteel aan een centrale website waarop de financieringsmogelijkheden voor Gelderse asbestdakeigenaren toegankelijk worden.

‘Asbestdaken verweren meer en meer. De door het Rijk ingestelde deadline van 2024 is daarom van groot belang.’ zegt milieu gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland. ‘Het overgrote deel van de Gelderse eigenaren kan het financieren, dus de deadline is ook zeker haalbaar. Belangrijk is dat kwetsbare eigenaren ook toegang krijgen tot een lening.’

Gelderse website financieringsmogelijkheden

In Gelderland zijn nog bijna 100.000 asbestdaken bij circa 80.000 eigenaren. Op verzoek van de Staten onderzocht de provincie welke mogelijkheden zij hebben om de sanering van hun asbestdak te financieren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om subsidie van het Rijk, een lening van een bank, eigen vermogen, leasen van het dak voor zonnepanelen, of crowdfunding. Al deze mogelijkheden worden verzameld op een centrale website. Hiermee kunnen particuliere eigenaren en ondernemers zien welke financiering en combinatie daarvan past bij hun situatie.

Aparte regeling

Eigenaren van een asbestdak zijn zelf verantwoordelijk voor de sanering. Naar schatting is 95% van de Gelderse eigenaren hier toe in staat. De overige 5% komt niet in aanmerking voor bestaande leningen en heeft ook geen eigen vermogen. Het gaat om eigenaren die het nu financieel al moeilijk hebben. Gedeputeerde Staten pleiten daarom voor een speciale leenregeling van het Rijk. De regeling moet ruimere kredietvoorwaarden hebben dan bestaande regelingen. Ook moet er een borgstelling komen.

Versnellingsplan asbestsanering

De provincie Gelderland zet zich in om de sanering van asbestdaken in Gelderland te versnellen. Naast het maken van een website, steunt de provincie bijvoorbeeld ook initiatieven zoals de Asbesttrein in de Achterhoek en is in overleg met LTO Noord en Zuid over een collectieve aanpak voor het saneren van asbestdaken. Op dit moment worden alle asbestdaken in Gelderland nauwkeurig geïnventariseerd.

woensdag 24 januari 2018permalink