LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Warm weer nodigt uit tot koelen asbestdaken van stallen

Warm weer nodigt uit tot koelen asbestdaken van stallen

Het warme weer in de afgelopen periode geeft aanleiding tot innovatieve methoden om have en goed koel te houden. Maar is het besproeien van een asbestdak met koud slootwater wel zo'n goed idee?

Op bijgaande foto wordt een asbesthoudend dak besproeid met koud slootwater. In de ruimte onder het dak bevindt zich de stal waar de koeien staan en met deze sproeimethode wordt de temperatuur in de stal een graad of zes naar beneden gehaald. Dus een prima oplossing voor de koeien.
Maar tegelijkertijd zal het water met asbest worden besmet en dat water loopt vanaf het dak naar de dakgoot en via de regenpijp valt het water op een betonnen plaat die afloopt naar een aangrenzend veld (waarop kuilgras ligt opgeslagen).

Gevolgen erosie van asbestdaken
In 2015 is in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland een bijzonder inventariserend onderzoek uitgevoerd naar de erosie van asbesthoudende daken. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het vóórkomen van respirabele asbestvezels (aard en omvang) aan en in het (onverharde) maaiveld, ter plaatse van de afwateringszone van dakgootloze asbesthoudende daken. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het vóórkomen van respirabele asbestvezels (aard en omvang) aan en in het (onverharde) maaiveld, ter plaatse van de afwateringszone van dakgootloze asbesthoudende daken.
Enkele aanbevelingen in het rapport:
- De afwateringszones onder asbestdaken als asbestverdacht aan te merken bij bodemonderzoeken, asbestinventarisaties en asbestsaneringen;
- Onderzoek te verrichten naar de vezelroute en de dientengevolge optredende milieubelasting en humane risico’s van asbestdaken binnen de betreffende stalruimten.

Zie ook op deze website: Rapport ‘Erosie van asbestdaken’ openbaar

Wilt u het rapport inlezen dan kunt het hier downloaden: Erosie van asbestdaken

donderdag 1 juni 2017  |  1 reactiespermalink

Reacties

hoe zit het dan met asbest schoeiingen staan in en boven water ?

reactie door Ton van den Haak  |  donderdag 1 juni 2017 @ 16:04 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode