LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Erik van Deurssen wint Thomas Bedford Memorial Prize met promotieonderzoek naar reductie van blootstelling aan kwartsstof in de bouw

Erik van Deurssen wint Thomas Bedford Memorial Prize met promotieonderzoek naar reductie van blootstelling aan kwartsstof in de bouw

De 29-jarige medewerker van RPS ontving woensdag 26 april 2017 in het Engelse Harrogate de internationaal erkende prijs uit handen van Karen Bufton, voorzitter van de British Occupational Hygiene Society.

“Hij heeft op een uitstekende manier laten zien welke randvoorwaarden noodzakelijk zijn voor het succesvol implementeren van interventiestudies binnen de arbeidshygiëne om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te reduceren”, sprak jurylid Bufton van de British Occupational Hygiene Society bij de uitreiking haar waardering uit.
Van Deurssen reageerde vanuit Engeland trots en blij verrast. “Dit is een mooie bevestiging dat het door mij uitgevoerde onderzoek ook internationaal wordt gewaardeerd.”

Gerenommeerd tijdschrift
De Thomas Bedford Memorial Prize is 50 jaar geleden vernoemd naar de eerste voorzitter van de British Occupational Hygiene Society (BOHS), een zustervereniging van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA). De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan auteurs die het meest opvallende artikel hebben gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Annals of Occupational Hygiene.

Als de longen eenmaal zijn aangetast, is de schade onherstelbaar
Van Deurssen gaat in zijn winnende artikel uitgebreid in op de resultaten van het promotieonderzoek dat hij van 2010 tot 2015 uitvoerde. In dat onderzoek had de jonge arbeidshygiënist als doel de blootstelling aan kwartsstof in de bouwnijverheid terug te dringen. Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Vooral het inademen van kwartstof is slecht voor de gezondheid. Als de longen eenmaal zijn aangetast, is de schade onherstelbaar. Kwarts is niet voor niets toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen.
Voor het reduceren van de blootstelling aan kwartsstof in de bouwnijverheid ontwikkelde, implementeerde en evalueerde Van Deurssen een multidisciplinaire interventie.

Gezond en veilig werken met kwartsstof
Van Deurssen concludeert op basis van zijn onderzoek dat de implementatie van de multidisciplinaire interventie heeft geleid tot een afname van de blootstelling aan kwartsstof. De verlaging van de blootstelling is volgens de promovendus grotendeels toe te schrijven aan het frequenter en effectiever gebruik van de beschikbare beheersmaatregelen.
Na afloop van de interventie werd ook duidelijk dat de deelnemende bedrijven meer prioriteit zijn gaan geven aan het beleid voor gezond en veilig werken met kwartsstof. Dit blijkt volgens Van Deurssen onder meer uit de intentie om meer budget vrij te maken voor de aanschaf van beheersmaatregelen.

Theorie versus praktijk
Ondanks de positieve resultaten van de studie blijkt dat de blootstellingsniveaus aan kwartsstof ook na de interventie vaak nog hoger zijn dan de huidige Nederlandse grenswaarde. Er is al met al dus nog genoeg werk te doen om de werkomstandigheden in de bouw veiliger en gezonder te maken. De ontwikkelde interventie bevat hiervoor bruikbare elementen.

Zie ook:

http://www.rps.nl/nieuws/rpser-erik-van-deurssen-wint-thomas-bedford-memorial-prize
Onderin dit nieuwsbericht is met de oranje button het complete proefschrift te downloaden.

Eerder verschenen op www.Asbestmagazine.nl:

Inspectie SZW gaat gericht controleren op kwartsstof

Europese grenswaarde kwartsstof?

Aandacht voor risico's van kwartsstof

maandag 8 mei 2017  |  1 reactiespermalink

Reacties

Alles MOET strak. Geen naden tussen tegels, óók niet op straat. (Dat bomen er nauwelijks dus nog voldoende water bij de wortels kúnnen krijgen is bijzaak..) Maar dat de stratenmakers HEEL vaak ónbeschermd (ogen, oren, mond !!) nagenoeg volledig verdwijnen in fijnstofwolken van, ja van wát eigenlijk. Steenstof is het sowiezo. Kijk ! Op ernstig vergelijkbare manier werkten asbestslachtoffers vroeger óók. Echter met EEN PAAR GROTE VERSCHILLEN ! Zij werden nl. níet voorgelicht/geïnformeerd en zij kregen GEEN bescherming aangeboden en er werd nauwelijks tot geen toezicht en handhaving toegepast. Mensen zijn nú veel verstandiger,..toch? Dus willen zij wél hun pensioengerechtigde leeftijd halen, ook al is die situatie steeds verder van het moment verwijderd van het blootstellen aan dodelijke (kanker !) risico's tijdens het werkzame leven. Deze mensen betalen eraan mee dus zouden zij wél gebruik moeten kúnnen gaan maken van dat ingelegde ook eigen geld. De enige échte verzekering die deze bedreigde menssoort ZELF kan inzetten, zónder premiebetaling notabene, is GEZOND VERSTAND DAADWERKELIJK GEBRUIKEN en dús beschermen en dús weten waar je mee aan het werk gaat. Alle onderzoeken, statistische gegevens en waarschuwende woorden werken in de praktijk alléén dan wanneer de werkende mens ZELF begint met gedrag aanpassen aan de situatie. Doen !! (Mijn vader kreeg die kans niet en dus vermoordde asbest hem terwijl zijn werkgever voorzitter was van het Veiligheidsinstituut...)

reactie door Jan van Zelm  |  woensdag 10 mei 2017 @ 10:12 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode