LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Commotie rond asbestvondst grootschalig renovatieproject huurwoningen

Commotie rond asbestvondst grootschalig renovatieproject huurwoningen

Enkele weken geleden is tijdens een asbestinventarisatie bij 120 woningen in de Landsmeerse wijk Gortesloot asbest ontdekt op de vliering. De asbestinventarisatie vond plaats in aanloop naar een renovatie.

In een persbericht van Eigen Haard, wooncorporatie regio Amsterdam, worden de bewoners van de woningen opgeroepen om de vliering niet te betreden in afwachting van de uitslag van een asbestonderzoek.
Afgelopen week zijn ruim de helft van de vlieringen geïnspecteerd. Bij 21 woningen is een verontreiniging op de vliering aangetroffen. Die zijn afgesloten of het asbest is afgedekt zodat eventuele verdere verontreiniging niet plaats kan vinden. Van deze woningen zijn ook de lager gelegen etages gemeten. Daar zijn geen asbestvezels geconstateerd. 

Bewoners ongerust
Inmiddels heeft het nieuws de landelijke media bereikt. Bewoners zijn ongerust en verwijten de woningcorporatie een lakse houding en een gebrek aan openheid van informatie.
Volgens een woordvoerder van Eigen Haard gaat het om een grootschalig renovatieproject en de inventarisatie en sanering van asbest maakt hier onderdeel van uit. “Wij zijn ons bewust van de mogelijke gevaren van asbest. Daarom inventariseren we bij al onze woningen waar asbest aanwezig is. Als het direct gevaar oplevert, ruimen we het op. In veel andere gevallen is het verwerkt en geven we de bewoners instructies hoe om te gaan met de plekken waar zich asbest bevindt.”

Deze week wordt de asbestinventarisatie van de resterende woningen afgerond en gestart met het opruimen van het asbest op de verontreinigde vlieringen.

 

Informatie gemeente Landsmeer
De berichtgeving over asbest in 120 sociale huurwoningen in de Landsmeerse wijk Gortesloot en de zorgen van bewoners hierover hebben de aandacht van de gemeente Landsmeer.
De gemeente onderhoudt nauw contact met woningcorporatie Eigen Haard en vindt volledige informatie naar de huurders essentieel. De meest actuele informatie hierover is te vinden op: https://www.eigenhaard.nl/eigen-haard/nieuws

 

Commotie rond asbestvondst grootschalig renovatieproject huurwoningen

maandag 20 februari 2017  |  2 reactiespermalink

Reacties

'Wij zijn (!) ons bewust van de gevaren van asbest' zo valt hierboven te lezen. Was dat bewustzijn er reeds voordat de inventarisatie werd uitgevoerd én (pas) daarop werd besloten bij 21 vlieringen beheersmaatregelen te nemen? Waarom valt dan binnen dat 'bewustzijn van de gevaren van asbest' niet de periode vóór de inventarisatie niet óók de periode van vóór zo'n inventarisatie-moment? Algemeen valt de vraag te stellen: Weten verhuurders tevoren (= vóórafgaand aan het GAAN verhuren van hun woningen dus) hoe de asbestsituatie daar is en of er dan ook niet vóór het gaan verhuren al "beheersmaatregelen en/of saneringen" moeten worden uitgevoerd? NU lijkt het er teveel op dat wanneer er per óngeluk (!) of bij 'gelegenheid' mogelijk vrije vlucht voor asbest mógelijk is er pas wordt doorgeschakeld naar een vorm van aanpak. Dit dan veelal nog pas wanneer een asbestkwestie in een vorm van openbaarheid komt. Er zijn media te over om in die situatie terecht te kúnnen komen. Bovenal: Als 1e geldt de bescherming van de gezondheid tégen asbestblootstelling van iedereen maar zéker van huurders.

reactie door Jan van Zelm  |  maandag 27 februari 2017 @ 09:05 uur

Het bewustzijn van blootstellingsrisico's en momenten waarop dat zou kúnnen gebeuren groeit weliswaar, maar omdat een effect op de gezondheid zich pas over een (zeer) lange termijn aan zou kúnnen dienen (..het gebeurt - gelukkig - niet bij iedereen nl.) worden risico's vooral daardoor onderschat. In de hierboven bedoelde situatie wordt er aangepakt. Prima. Maar wordt er op een bepaald moment, in een verre toekomst, wél vastgesteld dat men in zijn/haar verleden is blootgesteld aan asbest maar dat dit dán onomkeerbaar/ongeneeslijk is en een mógelijke oorzaak (..of meerdere..) daarvan niet (meer) te benoemen valt. Daar komt bij; al weet men het, veranderen kun je het dan niet meer. Dan is het.. afwachten! Daarom is er op het moment dat blootstelling mógelijk zou kúnnen zijn maar één remedie: Asbest verwijderen, grondig én voor altijd. Lukt dit niet of wil men dat niet dán is het zaak dat het ONMISKENBAAR duidelijk voor iedereen die op die plekken iets zou moeten doen - wie dan ook - dat zij die risicoplek en de risico's ook direct kunnen herkennen. Zeker, bepaalde asbest-beheersmogelijkheden zijn er in een aantal situaties. Maar bij uiteindelijke sloop van panden wacht het asbest op tóch de betaling van de verwijdering ervan. In de tussenliggende tijd heeft een risico latent kúnnen voortduren. Veel Nederlanders klussen maar zijn zich óf niet bewust van mógelijke blootstellingsrisico's óf verwijzen het naar het land van OOIT, waarbij de 1 e gedachte is - omdat het verwijderen (veel) geld kost - eerst het land van NOOIT te bezoeken. Denk er dan aan dat er geen groter gevaar is dan het negeren van mógelijk gevaar. Helaas ben ik omhangen met een aantal ervaringen aangaande asbestslachtoffers van zéér nabij. Die gun ik niemand... Ter voorkoming van misverstand: Ik ben op geen enkele manier verbonden met bedrijven die aan dergelijk noodzakelijk en risicovol werk hun brood verdienen.

reactie door Jan van Zelm  |  maandag 27 februari 2017 @ 10:22 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode