LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Nieuwe editie vakblad Asbestmagazine is uit!

Nieuwe editie vakblad Asbestmagazine is uit!

De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben.

Hieronder in vogelvlucht een selectie van onderwerpen die aan de orde komen in de nieuwste (1 december) editie van Asbestmagazine.


Jan Tempelman: ‘Als je nu niets doet, dan zitten we na 2024 met een groot probleem’

"De discussie over de kosten van het verwijderen is zeer betrekkelijk", aldus Tempelman. "Veel asbestdaken zijn sowieso aan vervanging toe, omdat ze gewoon versleten zijn. En kijk eens wat er gebeurt met een dak bij een brand of een flinke hagelbui.”

‘Omdat de perceptie was dat witte asbest minder schadelijk zou zijn, werd hiermee in het verleden veel onvoorzichtiger omgegaan’

‘Door het slim combineren van verschillende doelen en bestemmingsplannen blijkt er ineens veel meer te kunnen’


Overtreding veiligheidsvoorschriften door werknemer

Een werkgever kan (veel) last krijgen indien de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd. Als werkgever heeft u alle belang om uw werknemers te houden aan de veiligheidsvoorschriften en zo  nodig handhavend in te grijpen. Er geldt een wettelijke plicht voor werkgevers om hun werknemers zo goed mogelijk te beschermen tegen de risico's van gevaarlijke stoffen op de werkvloer. En asbest wordt, zoals u allemaal weet, als een gevaarlijke stof beschouwd. Zo schrijven het Asbestverwijderingsbesluit en het Arbobesluit voor dat het verplicht verwijderen van asbest wordt uitgevoerd door gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven. Dit houdt onder meer in: een verplichte melding aan de inspectie SZW, deskundig toezicht, het opstellen van een werkplan en voorschriften voor de hygiëne.
Alle wet- en regelgeving rondom asbest maakt wel duidelijk hoe gevaarlijk het werken met asbest is en hoe belangrijk veiligheidsvoorschriften zijn. Het belang om deze veiligheidsvoorschriften na te leven is dan ook zeer groot.

‘In het algemeen geldt dat een werkgever een grote verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van de werknemers, de middelen en/of producten waarmee zij werken en de directe omgeving waarin gewerkt wordt’


Goede afspraken maken over onvoorzien asbest

Bij asbestvraagstukken is de aanwezigheid van onvoorzien asbest reden voor opdrachtgevers om te twijfelen aan de opdrachtnemers. Er ontstaat discussie: ‘want alles kon toch worden geïnventariseerd’ en ‘waarom rekent de aannemer/saneerder veel meer voor het verwijderen van het onvoorziene asbest?’ Dit is natuurlijk ongewenst en onnodig. In dit artikel wordt ingegaan op de aanwezigheid van onvoorzien asbest en de mogelijkheden die er zijn om bij de plan- en prijsvorming en contractering afspraken te maken over het verrekenen hiervan.
De kosten als gevolg van onvoorzien asbest worden door betrokkenen veelal geheel als faalkosten gezien. Maar dat is niet juist. Als bij aanvang van een vraagstuk de totale aard en omvang van asbest bekend zou zijn dan weet je bij aanvang dus ook de gemaakte kosten bij oplevering.


Landelijk Asbestvolgsysteem
Wettelijke verplichtstelling voor asbestinventarisatieprojecten en -saneringsprojecten

Inzicht én gemak dat is het doel dat de ministeries van Infrastructuur en Milieu (IenM) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), in samenwerking met brancheorganisaties, voor ogen hadden bij de ontwikkeling van het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS). Vanaf 2017 wordt beoogd het gebruik van het LAVS wettelijk te verplichten voor alle asbestinventarisatie- projecten en -saneringsprojecten. Als het gebruik van het LAVS verplicht wordt, is het systeem niet geheel nieuw en niet onbekend. Er wordt al circa vier jaar mee gewerkt en in oktober 2016 is een nieuwe versie beschikbaar gekomen.

'De gebouw- of objecteigenaar heeft ook een zorgplicht en is eindverantwoordelijkheid om het asbest op een juiste wijze te verwijderen'


Aanpak asbestdaken
Gemeente Midden-Delfland

Opgeschrikt door enkele asbestbranden in Nederland vroeg gemeente Midden-Delfland zich af welke risico's de gemeente op dit thema loopt. Wethouder Hans Horlings: “Vanaf 2024 zijn asbestdaken op grond van de wet verboden. Wij willen nú de risico’s in kaart brengen en zoveel mogelijk beperken.”


Interview: VERAS belangenvereniging voor sloop- en asbestverwijderingsbedrijven

VERAS (Vereniging voor Aannemers in de Sloop) is de belangenvereniging voor sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven in Nederland. “Wij staan voor het belang van veilig en gezond werken in een eerlijke markt”, aldus Arjan Hol, secretaris van VERAS. Asbestmagazine ging in gesprek met hem om te weten wat er nodig is voor deze missie.

‘Het zijn de bedrijven en de werknemers die de klus moeten klaren. De weerbarstigheid van de praktijk wordt vaak onderschat door mensen die wel over de praktijk praten maar niet van de praktijk zijn’

‘De waardering voor het vak van asbestverwijderaar is vaak onder de maat. Dat is raar, want het zijn wel de mensen die een maatschappelijk probleem oplossen en daarvoor ook zelf risico's lopen’


Landmeters en asbestspecialisten werken samen

De tijd dat landmeters alleen naar buiten gingen om gegevens te verzamelen ligt inmiddels achter ons. Natuurlijk moeten sommige zaken ter plekke bekeken worden, maar het grootste gedeelte van het werk gebeurt nu achter het bureau. "We halen de gegevens van buiten naar binnen met luchtfoto's, actuele hoogtebestanden en videobeelden onderling meetkundig gerelateerd door hoog nauwkeurige x- y- en z-coördinaten", vertelt Tim Holtel, teamleider Landmeten en Geo-informatie bij RPS in Leerdam.
"We hebben een  landmeter en een asbestdeskundige in een kamertje bij elkaar gezet. Zij kwamen al snel tot de conclusie dat het systeem in combinatie met bijvoorbeeld het Basis Register Adressen en Gebouwen(BAG) van gemeenten goed in te zetten is voor de inventarisatie van asbestdaken." Op zich is het herkennen van een asbestdak met de juiste expertise niet lastig. Echter, grote aantallen in complexe steden en de verschillende typen eigenaren maken het complexer. Waar bevinden die daken zich en om wat voor type dak gaat het? Behoren ze toe aan woningen, bedrijven of boerderijen?


Voor woningcorporaties en toeleveranciers is samenwerking in de keten 'the key to success'

Dit jaar organiseerde TNO een technologieclusterproject in samenwerking met een aantal mkb-bedrijven werkzaam in de asbestbranche, met als belangrijkste uitgangspunt kennisoverdracht. De aanleiding hiervoor waren de recente ontwikkelingen rondom asbest. Zowel op technologisch vlak als met betrekking tot de regelgeving op het gebied van asbest, is er in de afgelopen tijd veel veranderd en ook voor de komende jaren dienen zich de nodige veranderingen aan. Deze veranderingen brengen ook weer nieuwe vragen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld: welke (wettelijke) mogelijkheden zijn er op het gebied van nieuwe (kostenbesparende) inventarisatie- en saneringstechnieken van asbest, of hoe ga je als beheerder om met asbesthoudende objecten in je eigen vastgoedportefeuille? 


Hoe past 130 miljoen vierkante meter asbestdaken in een kuil?

We praten inmiddels over 130 miljoen vierkante meter asbestdaken in Nederland. In Limburg moet er circa 12 miljoen m2 dak worden gesaneerd voor 2024. Aan het eind van de saneringsoperatie zitten we met een enorme berg asbestafval waar we nog vanaf moeten. Het ontwikkelen van een goede opwerkingstechniek en het bouwen van een fabriek levert weer nieuw werk op, evenals het saneren van asbestdaken en het transport van het spul naar de fabriek. Het bezoek aan de asbeststortplaats in Landgraaf zal Daan Prevoo aan het denken hebben gezet over de groeiende berg/kuil asbestafval en dat er nog een lange weg te gaan is.


Asbestmagazine wordt sinds 2009 gemaakt door een zelfstandige uitgeverij (Contentis Uitgeverij), is volledig onafhankelijk en niet gebonden aan een ander bedrijf of bedrijven die adverteren in ons blad of op onze website.

€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine.
U krijgt 4x per jaar het magazine per post toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine


woensdag 30 november 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode