LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS)

Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS)

Het gebruik van het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) is opgenomen in het vernieuwde certificatieschema voor asbestinventarisatie en asbestverwijdering. De inwerkingtredingdatum van dit nieuwe certificatieschema voor gecertificeerde bedrijven in de asbestketen is 1 maart 2017.

Het LAVS is een webapplicatie waarin de ketenpartijen vanaf het moment van identificatie tot aan het transport en de stort van asbest gegevens invoeren en bijhouden. Via het LAVS worden ook de verplichte meldingen (zoals onder andere de sloopmelding en de startmelding) automatisch verstuurd. Hierdoor hebben alle betrokken partijen snel en beter inzicht in de asbestsituatie op een bepaalde locatie. Rijkswaterstaat (RWS) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van het LAVS. Dit doet RWS in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).

Voor gecertificeerde asbestbedrijven wordt het gebruik van het LAVS opgenomen in het wettelijke certificatieschema asbest. Het schema is onderdeel van de Arbeidsomstandighedenregeling en wordt voor SZW beheerd door stichting certificatie asbest, Ascert. Het nieuwe certificatieschema wordt eind oktober besproken, waarna het vervolgens door de minister van SZW kan worden gepubliceerd en worden opgenomen in de Arbeidsomstandighedenregeling.

Het gebruik van het LAVS is overigens al verplicht wanneer men in aanmerking wil komen voor de subsidieregeling die bestaat voor de verwijdering van asbestdaken. Zie de RVO website ‘Subsidieregeling verwijderen asbestdaken’, waarin staat: 'Het gecertificeerde asbestsaneringsbedrijf moet de verwijdering van het astbestdak melden in het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS). Als deze melding niet is gedaan in het LAVS wordt uw subsidieaanvraag niet in behandeling genomen.'

Zie ook op onze website: Nieuw certificatieschema voor asbestinventarisatie en asbestverwijdering op 1 maart 2017 van kracht

Voor meer informatie, kijk op: www.lavsinfo.nl

vrijdag 21 oktober 2016  |  1 reactiespermalink

Reacties

De datum inwerkingtreding van het nieuwe certificatieschema is 1 maart 2017.

reactie door Mieke Eversteijn  |  maandag 30 januari 2017 @ 11:03 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode