LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Hoe kun je asbest op jouw dak het best verwijderen?

Hoe kun je asbest op jouw dak het best verwijderen?

Als aanjager en verbinder grijpt de provincie Overijssel de asbestdaken-problematiek aan om duurzamer te worden. Gedeputeerde Erik Lievers vertelt over deze voortvarende aanpak waarbij het Rijk met interesse over zijn schouders meekijkt.

Aan Overijssel de taak tien miljoen vierkante meter asbestdak te saneren. Een grootscheepse operatie die niet louter lasten, maar ook kansen biedt om de omgeving te verduurzamen, vindt de provincie. "Uitgangspunt is dat elke pandeigenaar verantwoordelijk is voor zijn eigen asbestverwijdering. Dan kun je als overheid twee dingen doen. In 2024 handhaven en sancties opleggen, of direct de regiefunctie oppakken en met betrokken partijen zoeken naar oplossingen waarmee we de provincie beter achterlaten voor onze kinderen", aldus Lievers.

Per dag 3400 vierkante meter
Een mooi streven, maar waar begin je? Eerst even de feiten. Van de tien miljoen vierkante meter aan asbestdaken in Overijssel behoort driekwart toe aan agrarische bedrijven. De rest aan bedrijven, particulieren en maatschappelijk vastgoed. Omgerekend zal er tot 2024 per dag 3400 vierkante meter gesaneerd moeten worden. Met een landelijke subsidie voor het verwijderen van asbestdaken (minimale omvang 35 vierkante meter) doet het Rijk een duit in het zakje. Daarnaast kunnen de agrariërs gebruikmaken van een provinciale stimuleringsmaatregel. Verwijderen zij asbest van het dak, dan krijgen zij subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. "Een mooi voorbeeld waarbij je de oplossing koppelt aan een terugverdienmodel en bijdraagt aan het milieu", stelt Lievers. Al beseft hij dat dit streven niet voor elke agrariër een abc-tje is. "We gaan persoonlijk met ze in gesprek om gericht hun specifieke probleem in kaart te brengen. Soms zijn daken bijvoorbeeld zodanig verweerd dat er ook vezels in de bodem terechtkomen. Een bijkomende complicatie waar nog geen subsidie voor is. Ook bekijken we welke subsidiekanalen er wel beschikbaar zijn en stimuleren we banken mee te denken." 

Valkuil
Om geen tijd te verliezen zijn tweehonderdvijftig persoonlijke gesprekken met ondernemers gepland. "We willen van elk specifiek probleem een business-case maken. Hoe kun je asbest op jouw dak het best verwijderen? Wat doe je met een nieuw dak en hoe kun je dat het beste financieren?"
Lievers hoopt daarmee een beweging op gang te krijgen waarin kennisinstellingen, gemeenten, banken en verzekeraars participeren. Hij legt uit: "Je wilt voorkomen dat pas in 2023 actie wordt ondernomen. In het verleden trapten we in de valkuil dat we subsidie beschikbaar stelden en verwachtten dat de problemen zichzelf oplosten. Dat werkt niet. De oplossing moet komen door samenwerking van alle betrokken partijen. De gemeente voor het op de gewenste wijze benutten en inrichten van de leefruimte. De asbestsector voor de meest efficiënte en veilige manier voor saneringstrajecten. De banken voor duurzame financieringen. Verzekeraars voor maatgerichte polissen. En de provincie als aanjager en verbinder."
Om dat te stimuleren vertelt Lievers over het creëren van informatiepunten volgens het one-stop-shop principe. De asbestdakeigenaren kunnen dan terecht bij één adres voor asbestverwijdering, nieuwe daken, energiemaatregelen (zonnepanelen, isolatie) en de financiering. Zo ontstaan er kruisbestuivingen tussen de aanbieders, verwacht de gedeputeerde.

   Lees het gehele artikel in de nieuwe augustus-editie van het
vakblad Asbestmagazine.   

 


De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben. 
€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine.

U krijgt 4x per jaar het magazine per post toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine


 

 

 



 

maandag 15 augustus 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode