LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Voor wie komt de rekening van extra asbest: opdrachtgever of opdrachtnemer?

Voor wie komt de rekening van extra asbest: opdrachtgever of opdrachtnemer?

"Een probleem dat wij in onze asbestpraktijk steeds vaker tegenkomen is het feit dat ‘extra asbest’ wordt aangetroffen. Het gaat dan om asbest wat ten onrechte niet is geïnventariseerd, ten onrechte niet door de saneerder op locatie is opgemerkt, of asbest dat echt onvoorzien was." Mrs. Inge Franken en Tim Segers van LXA The Law Firm, bespreken dit onderwerp aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden.

Regelmatig komen opdrachtgevers, inventariseerders, saneerders en laboratoria in een ongewilde juridische strijd terecht over aan­vullende kosten als gevolg van dit extra asbest. Meestal wordt de opdrachtgever geconfronteerd met vorderingen vanuit de aan­nemer. De moeilijke vraag die dan beantwoord dient te worden is voor wie de rekening van dit extra asbest is. Zoals hierna zal blijken, is dit afhankelijk van het tussen partijen gesloten contract, eventuele op de opdracht van toepassing zijnde algemene voor­waarden, de wettelijke regels en overige omstandigheden van het geval.

Wat is ‘extra asbest’ en waar bestaan de ‘extra kosten’ uit?
Maar wat is extra asbest nu eigenlijk? Er zijn meerdere omschrij­vingen denkbaar: het kan asbest zijn wat ten onrechte niet is geïn­ventariseerd of geanalyseerd, asbest wat ten onrechte niet door de saneerder op locatie is opgemerkt of asbest wat echt onvoorzien was. Een eenduidig antwoord op de vraag kan niet worden gege­ven, nu de beantwoording afhankelijk is van de omstandigheden van het geval.


Wanneer gesproken wordt over extra kosten als gevolg van
extra asbest, moet gedacht worden aan kosten voor
nader onderzoek door een inventariseerder of laboratorium,
meerwerkkosten van de saneerder en overige vertragingsschade.

 

Voorkomen is beter dan genezen
Discussie tussen partijen over extra asbest kan worden voorko­men. De gevolgen van het aantreffen van extra asbest kunnen immers in een contract worden bepaald. Zo kan reeds in het contract worden overeengekomen voor wie de rekening van extra asbest is. Een andere - minder opvallende - manier om de toede­ling van de verantwoordelijkheid voor extra asbest vooraf te rege­len, is het hebben en op juiste wijze hanteren van een goede set algemene voorwaarden waarin dit is geregeld.

In de nieuwste editie van het vakblad Asbestmagazine kunt u het gehele artikel lezen waarin ook een aantal praktijksituaties worden omschreven die de problematiek van het extra asbest verduidelijken.

 

need to know infomatie

De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben. 

€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine u krijgt 4x per jaar het magazine toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine

 

 

 

 

 

 

donderdag 21 juli 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode