LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

“Het offensief op asbest wordt ingezet.”

“Het offensief op asbest wordt ingezet.”

Tijdens de toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij de presentatie van het samenwerkingsverband asbestdaken op 2 juni 2016 is de boodschap duidelijk: “We willen in 2024 geen asbestdaken meer in ons land!”

Staatssecretaris Dijksma hecht aan een snelle en goede aanpak van de asbestdaken vanwege de gezondheidseffecten. Haar doel van de bijeenkomst is om die aanpak een forse impuls te geven met een nieuw samenwerkingsverband.

Brede asbestcoalitie: van Bouwend Nederland, LTO, Verbond van Verzekeraars tot verschillende gemeentes
Dijksma noemt nog eens de getallen: we hebben het over 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Dat zijn ongeveer 2 miljoen voetbalvelden. [of: ongeveer de totale oppervlakte van haar woonplaats Enschede…] Een enorme hoeveelheid en er is een flinke inspanning nodig om al deze daken te vervangen. Dijksma: “Daar hebben we heel veel partijen bij nodig. En daarom ben ik blij dat we tot deze brede asbestcoalitie zijn gekomen: van Bouwend Nederland, LTO, Verbond van Verzekeraars tot verschillende gemeentes.”

Concrete zaken
Er wordt nog voor de zomer een programmabureau in het leven geroepen dat het asbestplan verder gaat uitwerken en organiseren. Dit jaar komt er een uitgewerkt actieplan. Concrete zaken in dit plan zijn onder meer:
- hele praktische ondersteuning bieden. Denk aan het helpen beoordelen van offertes.
- organiseren van schaalgroottes.
- begeleiden van mensen die geen verstand hebben van asbest maar wel in het bezit zijn van een asbestdak.
- vergroten van de bewustwording.
- er komt hulp voor huiseigenaren die tegen praktische of financiële problemen aanlopen.

Extra aandacht voor asbest in scholen
Dijksma heeft extra aandacht voor asbest in scholen. Volgens haar is er onderzoek gedaan om een goed beeld te krijgen: hoeveel scholen hebben asbest geïnventariseerd en zijn aan de slag zijn gegaan? Uit onderzoek van de GGD onder 14 gemeenten blijkt dat meer scholen een asbestinventarisatie hebben gemaakt dan blijkt uit de Atlas van de Leefomgeving. [tussen 95% en 100%] Maar er is breder inzicht nodig en daarom worden na de zomer alle gemeenten benaderd zodat op basis van een nieuw inzicht veel gerichter maatregelen kunnen worden genomen.

Offensief is gestart
Dijksma: “Het offensief op asbest wordt ingezet. We streven naar een asbestveilig Nederland. We staan voor een nuchtere effectieve aanpak, gebaseerd op feiten en deskundig inzicht. Ik ben heel blij dat we dit gezamenlijk gaan doen. Ik heb veel vertrouwen in uw deskundigheid en in de kracht van dit nieuwe samenwerkingsverband. Ik hoop nog veel van u te horen en ik wens u veel succes.”

Recent verschenen ook op de website van Asbestmagazine:

Limburg koerst op asbestvrij

Gedeputeerde Erik Lievers: 'Geen tijd te verliezen met asbestverwijdering!'

Gedeputeerde Limburg Daan Prevoo: “Asbestdakenproblematiek wordt zwaar onderschat”

Raad van State adviseert betere wettelijke basis voor het voorgenomen verbod op asbestdaken in 2024

maandag 6 juni 2016  |  1 reactiespermalink

Reacties

Was het niet zo dat een beetje fors voetbalveld zo'n 50x100 mtr groot is en dan 5000 m2 aan oppervlak heeft? Bij 120.000.000 m2 aan nog aanwezig/te saneren asbestvezelplaat (gegolfd uitgerekt/vlak gemaakt is groter...) gaat het m.i. dan om 24.000 voetbalvelden en mogelijk zijn dat 2 miljoen 'tafelvoetbalvelden'... Het blijft TE veel ! En over asbest in scholen en het aantal op asbest aanwezigheid geïnventariseerde scholen dit (m.i.): Ik heb een heel aantal rapporten gezien waar een 'geldigheidsduur' op vermeld staat van 3 jaar. Dus die ouder zijn dan 3 jaar (..en in 2012 werd er wat steviger geïnventariseerd door brieven vanuit 'het rijk') behoeven vernieuwing zodat onderhoudsmensen die 'in de buurt van het nog aanwezige asbestmateriaal' op-to-date kunnen werken met de actuele situatie. Daarbij komt dat de 'Atlas Leefomgeving' heel lang een onvolledig en dus scheef beeld te zien gaf. Jammer voor de transparantie op dat punt naar 'geïnteresseerde ouders' van schoolgaande kids e.a. Er is VEEL werk aan de winkel en NIET alleen op de daken.

reactie door Jan van Zelm  |  vrijdag 10 juni 2016 @ 23:41 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode