LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Landelijke Asbest Praktijkdag: vernieuwde aanpak vraagt om eenvoud, uniformiteit en sturen op kwaliteit

Landelijke Asbest Praktijkdag: vernieuwde aanpak vraagt om eenvoud, uniformiteit en sturen op kwaliteit

De Landelijke Asbest Praktijkdag 2016 (donderdag 19 mei) gaat over asbest en veranderen. Met het verbod op asbestdaken in 2024 moet niet alleen worden gezorgd voor meer capaciteit in de asbestverwijderingssector maar vooral vernieuwd worden.

Alle betrokkenen zijn naarstig op zoek naar deze vernieuwingen, vooral door veel praten en overleggen, maar dit komt niet van de grond. Sommige voorspellen dat het om innovaties gaat, anderen zoeken het in meer subsidies. Beide stellingen zijn slechts niet meer dan een deel van de oplossing. Het gaat bovenal om een andere mindset: het is niet de techniek, het vraagt om een andere benadering. De vernieuwing zal onder meer komen door de risicobenadering; vele asbesttoepassingen (als voorbeeld asbesthoudende kit) kunnen door brongerichte en uniforme werkwijze veilig worden verwijderd. Dit zonder inzet van een gecertificeerde verwijderaar.
Jammer genoeg ondervindt deze benadering nog veel weerstand bij de gecertificeerde sector en de beleidsmakers in Den Haag. Borging en toezicht bij verwijderen is hierbij een terecht issue, maar dat is oplosbaar. Het roer moet om!

Subsidies voor asbest én energie moeten in dezelfde pot (mede om de afspraken uit het Energieakkoord te realiseren). Asbestverwijderingskosten zullen voor een heel groot deel van de eigenaren de drempel zijn om niet te kiezen voor zonnepanelen of voor energiebesparing.  Een gezamenlijke subsidiepot zal kunnen zorgen voor een versnelling.
Dit vraagt om een integrale aanpak. Net als een energielabel moeten woningen ook een asbestvrijlabel krijgen. De mouwen moeten worden opgestroopt want als subsidies voor veilig en duurzaamheid in één pot komen zal er eindelijk een versnelling plaatsvinden.

Tijdens de Landelijke Asbest Praktijkdag komen deze en vele andere actuele ontwikkelingen en visies op de aanpak van asbest aan bod.

Otto Hegeman
Adviseur OOM Milieumanagement
Programmaondersteuning Landelijke Asbest Praktijkdag 2016

 

woensdag 18 mei 2016  |  1 reactiespermalink

Reacties

Vele partijen worden betrokken - of beter, ZIJN betrokken - bij het onderwerp asbest. Maar de meest zwijgende partijen zijn de Nederlandse Overheid én.. de verzekeraars ofwel het Verbond van Verzekeraars. Op diverse plaatsen waar het delen van gedachten mógelijk is vind ik hen niet terug. Is dat de angst om ZICHTBAAR betrokken te raken? Bijvoorbeeld: Hoe langer een bezitter van een asbestdak NIET overgaat tot het 'straks' (..en dat gaat altijd sneller dan 'men' wil..) verplicht zijn gesaneerd te hébben des te exponentieel steigender zal zijn premie voor (bijvb.) brand en andere aan asbest te relateren schade(s) oplopen. MEER druk op deze saneringsketel is klaarblijkelijk nodig. Bovendien: Veel agrarisch bedrijfsmatig gerichte gebouwen komen nog leeg en wellicht ónbeheerd te staan de komende decennia. WIE gaat dán de kosten van het saneren betalen.... De Staat? (Dus de belastingbetaler..) Nou heeft die in een verder verleden niet écht de handrem aangetrokken toen het asbest in massa's werd aangeprezen, verkocht én geplaatst. Of was u dat vergeten? Het was GOEDKOOP (!), doelmatig, had(..) een lange levensduur. Vooral dat laatste is wat zuur om te stellen overigens. Geweldig vond 'men' het. KOPEN ! PLAATSEN ! Jaja. Toen wel. En NU ?! Nú is het te duur om weg te halen. Was het niet zo dat wie zijn billen brand door NIET opletten zélf op de blaren moet zitten? Subsidie percentueel verlagen naarmate de tijd vordert.... IK weet hoe het een asbestslachtoffer vergaat. NIET best !

reactie door Jan van Zelm  |  woensdag 1 juni 2016 @ 17:46 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode