LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Boetes na verwijderen asbesthoudende golfplaten

Boetes na verwijderen asbesthoudende golfplaten

Laren - De economische politierechter in Zutphen deed op 3 oktober een uitspraak tegen een inwoner uit Laren die illegaal een schuur heeft afgebroken. De verdachte was bezig met het verwijderen van golfplaten van zijn stallen, toen het onverwachts misging en de schuur gedeeltelijk instartte.

De platen die wel asbest bevatten zaten nog op de schuur. Hij belde een gespecialiseerd bedrijf maar kreeg geen contact en besloot hij de gevaarlijke platen zelf te verwijderen.
De officier van justitie vond dat de man beter had moeten nadenken. "Er vallen jaarlijks meer doden door asbest dan in het verkeer. Het is een uitgestelde moordenaar; je wordt niet direct ziek en je gaat ook niet direct dood.''

De officier vond de zaak ernstig genoeg om een geldboete te eisen van 2.000 euro, waarvan 1.000 euro voorwaardelijk. Hij was van mening dat de man vooral financieel voordeel had gehad door zelf de platen te verwijderen.
Hij legde hem een boete van 1.000 euro op, waarvan 500 euro voorwaardelijk. 03 oktober 2011



Eethen - Een inwoner van Eethen heeft een boete gekregen van 5.000 euro waarvan 3.500 euro voorwaardelijk voor de sloop van een 164 vierkante meter groot dak van eterniet golfplaten.

Op 21 mei 2009 sloopte de Eethenaar zonder vergunning het dak van een schuur bij zijn bedrijf in Dussen. Door een tip werd een controlerende ambtenaar op het spoor van de sloop gezet.
De eigenaar van de schuur verklaarde tegenover de rechter dat hij de nodige kennis heeft van asbest en dat de eternit golfplaten geen asbest bevatten. De verdachte zorgde er wel voor dat de werknemer die het dak moest slopen, beschermende kleding droeg. Ook schakelde hij een gecertificeerd bedrijf in voor de verwerking van het sloopmateriaal.

De officier van justitie eiste desondanks een boete van 5.000 euro, waarvan zo'n twee derde voorwaardelijk. 04 oktober 2011

woensdag 5 oktober 2011  |  2 reactiespermalink

Reacties

Ik ken mensen die met een slijptol illegaal een asbestcementpijp uit hun woning hebben verwijderd, ook werd de asbestpijp nog stukgeslagen.stof all over the place en ze hebben dit nooit ergens gemeld en zijn er gewoon gaan wonen en nodigden ons met onze pasgeboren baby daar op visite uit.dus wij daar geweest met baby.weken later moest ik over de telefoon horen over die asbestcalamiteit in de woning.niet gesaneerd of niks.dit was in 2005.nog zit ik in de zorgen over het risico wat ons kind daar heeft gelopen!hadden ze ons ingelicht waren we er niet heen gegaan!

reactie door anoniem  |  donderdag 24 juli 2014 @ 20:41 uur

In elke liter lucht zitten een paar asbestvezels. Die vezels zorgen voor een verwaarloosbaar risico. Ook kortdurende blootstelling aan hogere aantallen vezels geeft weinig risico. Alleen langdurige blootstelling aan hoge aantallen vezels geeft een aanzienlijke risico op dodelijke ziekte. Voor de meeste asbestdoden is de langdurige hoge blootstelling aantoonbaar. Voor een klein aantal asbestdoden is dat niet aantoonbaar, maar wel zeer waarschijnlijk. Op grond van deze feiten zou ik me geen zorgen maken over de babyvisite in het slijptolhuis.

reactie door D. Smilde  |  woensdag 18 april 2018 @ 22:49 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode