LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Nog steeds veel asbest in woningen

Het Belgische Test-Aankoop waarschuwt in haar tijdschrift Test-Gezondheid voor de aanwezigheid van asbest in woningen. Vorig jaar stuurden 392 T-A-leden via de verbruikersorganisatie stalen op naar labo's om die te laten testen. De stalen waren vooral afkomstig van daken, plafonds, vloerbedekkingen en de isolatie van buizen. Uit onderzoek bleek dat bijna de helft (198) van de stalen asbest bevatte.


Doden
Uit statistieken blijkt ook dat steeds meer mensen in België sterven als gevolg van de inademing van abestvezels. Meestal wordt de patiënt pas 10 tot 40 jaar na het contact met asbest ziek, en overlijdt hij vervolgens binnen de 14 tot 24 maanden.

Het aantal sterfgevallen in België door de asbestkanker 'mesothelioom' steeg van 9 in 1984 tot 112 in 2008. Ook het aantal gevallen van longkanker te wijten aan asbest steeg in die periode van 2 tot 47. Het aantal doden als gevolg van asbestose daarentegen lijkt sinds 1981 te zijn gestabiliseerd (22 doden in 2008).

Mirakelproduct
Asbest werd lange tijd beschouwd als een mirakelproduct, omdat het zo goed is tegen brand, geluid, koude en vocht, maar het mag in België al geruime tijd niet meer gebruikt worden. Huishoudelijke voorwerpen van na 1985 en cementproducten van na 1998 zouden in principe geen asbest meer mogen bevatten. In geval van twijfel raadt Test-Aankoop evenwel aan een specialist te raadplegen.

woensdag 2 december 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode