LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Overijsselse agrariërs vervangen asbestdaken door zonnedaken

Vijf Overijsselse agrariërs gaan binnen het project ‘Asbest van het dak, Energie in het bedrijf' met steun van provincie Overijssel, LTO Noord en Interpolis daadwerkelijk met zonne-energie aan de slag. Voor maart 2010 vervangen zij hun asbestdak door een dak met zonnepanelen om energie op te wekken. Hiermee voorzien zij gedeeltelijk in de eigen energiebehoefte. Bovendien draagt zonne-energie bij aan een beter milieu, spaart het kostbare en eindige grondstoffen en is het op de langere termijn goed voor de portemonnee van de ondernemer.

De afgelopen maanden zijn voor 10 agrarische ondernemers verschillende opties uitgewerkt en rendementsberekeningen gedaan. Op basis van haalbaarheid, locatie, sector en de investeringsbereidheid van de ondernemers, zijn vijf bedrijven uitgekozen om met steun vanuit het project daadwerkelijk hun plannen te verwezenlijken.

Naar verwachting maakt volgende maand het eerste asbestdak plaats voor een zonne-energiedak. In maart 2010 dienen alle daken vervangen te zijn.

Een doorkijk naar een mogelijk vervolgproject is tevens onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek. Hoewel het project tot nu toe al veel belangstelling geniet, moet een digitale enquête onder een grote groep agrarische ondernemers inzicht geven in het potentieel voor een eventueel vervolg. Daarbij wordt gevraagd of Overijsselse agrariërs willen investeren in het verwijderen van asbestdaken en het opwekken van zonne-energie, maar ook onder welke voorwaarden. Overijsselse agrariërs die interesse hebben en de enquête in willen vullen, kunnen terecht op www.asbestvanhetdak.nl. De enquête staat vanaf 10 november online.

LTO Noord wil in samenwerking met agrarische ondernemers in Overijssel bekijken hoe asbestdaken verwijderd en vervangen kunnen worden door daken met een systeem om zonne-energie op te wekken. En wel op dusdanige wijze dat er voor de agrariër sprake is van een acceptabele terugverdientijd. LTO Noord is initiatiefnemer van het project ‘Asbest van het dak, energie in het bedrijf'; provincie Overijssel is hoofdfinancier. Ook Interpolis Verzekeringen en het Fonds Ontwikkeling Duurzame Land- en Tuinbouw dragen bij aan de financiering. Projecten LTO Noord is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.

bron: LTO Noord, 06/11/09

vrijdag 6 november 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode