LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestproces Eternit kan van start

Asbestproces Eternit kan van start

De voormalige eigenaars van Eternit-fabrieken zullen zich moeten verantwoorden voor 2000 asbestdoden. De Belg Louis de Cartier en de Zwitser Stephan Schmidheiny moeten terecht staan in het proces tegen asbestmultinational Eternit.

Volgens de Basler Zeitung steeg er applaus op in de rechtszaal toen de Turijnse rechter Christina Palmesino woensdag bekendmaakte dat er volgens haar voldoende belastend bewijs is om een proces te beginnen tegen de Belgische baron Louis de Cartier de Marchienne (88) en de Zwitserse industrieel Stephan Schmidheiny.

De twee bezaten en bestuurden in de jaren zeventig en tachtig vier Italiaanse fabrieken van het bedrijf Eternit, toen wereldleider in asbesthoudend materiaal. Ze worden beschuldigd van verantwoordelijkheid aan ongeveer 2000 aan asbest gelinkte doden en 800 kankergevallen, omdat ze hun arbeiders niet beschermden tegen de schadelijke gevolgen van asbest, hoewel ze die kenden.

Na maanden van beraadslagingen zal het proces tegen De Cartier en Schmidheiny echt van start gaan op 10 december 2009. De tevredenheid daarover is dan ook groot bij de honderden Belgische, Franse, Zwitserse en Italiaanse gewezen arbeiders van Eternit die de zaak in Turijn al volgen sinds het begin van de beraadslagingen in april.
Er hangt de twee ondernemers volgens de Basler Zeitung nu tot 13 jaar cel boven het hoofd. Inail, de Italiaanse nationale arbeidsverzekeraar, eist bovendien 246 miljoen euro vergoeding voor de uitbetalingen die ze deed aan Eternit-werknemers die ziek werden.

Openbare aanklager in de zaak is Raffaele Guariniello, die in Italië vooral bekend is van enkele geruchtmakende dopingprocessen. Vele waarnemers verwachten dat het Eternit-proces nog jaren zal duren.
Bron: Knack.be

donderdag 23 juli 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode