LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Videoreportage: asbest niet onder controle

Videoreportage: asbest niet onder controle

(Zie ook de opiniepagina)


Op donderdag 25 juni was op de Duitse televisie een reportage te zien waarin duidelijk werd dat de controle op asbestsanering ernstig tekort schiet.

Een camerateam van het programma ‘Panorama' ging op een doordeweekse dag op stap in Hamburg ‘op zoek' naar asbest. Het team trof bij verschillende panden waar bouwwerkzaamheden gaande waren, grote bouwafvalzakken aan met verdacht materiaal. Er werden monsters uit deze afvalzakken genomen en in het laboratorium onderzocht. Resultaat: het afval bevatte hoge concentraties asbestvezels.

De bouwvakkers die met de sloop/renovatie bezig waren bleken niet te weten dat ze met asbesthoudend materiaal aan het werk waren. Hoewel in Duitsland strenge regelgeving is omtrent het afgeven van sloop- en bouwvergunningen ontbreekt de controle.

Gesprekken met ambtenaren, bouwvakkers, asbestspecialisten en asbestslachtoffers geven in minder dan 10 minuten een beeld over hoe regelgeving, handhaving en controle uit elkaar zijn gegroeid zodat asbest steeds vaker de kans krijgt om slachtoffers te maken. Niet voor niets heeft de reportage de titel: "Todesgefahr Asbest: Neue Kranke durch das alte Gift".
 

dinsdag 30 juni 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode