LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Overheden sluiten akkoord over regionale uitvoeringsdiensten

Overheden sluiten akkoord over regionale uitvoeringsdiensten

Minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft namens het kabinet een voorlopig akkoord bereikt met de koepelorganisaties IPO (provincies) en VNG (gemeenten) over het verbeteren van de uitvoering van de regelgeving op het gebied van ruimte, bouwen en milieu.


Kern van het akkoord is dat alle overheden aan kwaliteitseisen moeten gaan voldoen en dat de provincies en gemeenten bepaalde taken voortaan laten uitvoeren door een regionale uitvoeringsdienst. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het advies van een commissie onder leiding van de oud-burgemeester van Enschede, de heer Mans
Uiterlijk op 1 januari 2012 moeten deze regionale uitvoeringsdiensten zijn opgericht. Ook een overdracht van bevoegdheden van provincies naar gemeenten vormt onderdeel van het akkoord. Met het akkoord is een belangrijke impuls gegeven aan de structurele verbetering van de dienstverlening en een heldere verdeling van bevoegdheden tussen de verschillende overheden.

Toezicht verwijdering asbest
De gemeenten en provincies zullen de uitvoering van complexe taken die veel deskundigheid vragen en taken die een bovenlokale aanpak vereisen, onderbrengen bij de regionale uitvoerings¬diensten. Dit gaat onder meer over het toezicht op en de handhaving van het verwijderen van asbest, de toepassing van bouwstoffen en de milieueffecten van grote bedrijven. De werkgebieden van de regionale uitvoeringsdiensten zullen in principe gelijk zijn aan de werkgebieden van de politie- en veiligheidsregio's, maar dit is geen dogma. De regionale uitvoeringsdiensten komen in overleg tussen provincies en gemeenten tot stand.

Provincies voeren de regie bij het opzetten van de uitvoeringsstructuur. Zij zien er op toe dat gemeenten het basistakenpakket onderbrengen bij de uitvoeringsdienst. Ook kunnen zij gemeenten, die niet voldoen aan de kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, dwingen de betreffende taken door de uitvoeringsdienst te laten uitvoeren. Dit past bij de rol die provincies in toenemende mate gaan vervullen, namelijk die van regisseur en coördinator van het ruimtelijke en economisch beleid. De VNG legt het akkoord ter goedkeuring voor aan haar leden.
Bij het opzetten van de regionale uitvoeringsdiensten zal tegelijk worden gewerkt aan de inrichting van de informatiehuishouding, zodat de infrastructuur voor de informatie-uitwisseling tussen de regionale diensten, de gemeenten, provincies, rijksinspecties, het Openbaar Ministerie en de politie bij de start van diensten aanwezig is. Hiervoor wordt een ICT-systeem ontwikkeld en gebouwd.

Bron: VROM

maandag 22 juni 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode