LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Meterkast levert asbestgevaar op voor doe-het-zelver

Meterkast levert asbestgevaar op voor doe-het-zelver

Het Zwitserse televisieprogramma ‘Kassensturz' (vergelijkbaar met ‘Kassa') heeft twee jaar geleden voor het eerst aandacht geschonken aan de aanwezigheid van asbest in meterkasten in oudere huizen. Destijds kwam met name het kankerrisico voor de elektromonteur ter sprake. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat alleen het openen van de kast door de doe-het-zelver al een verhoogd risico oplevert. Metingen hebben aangetoond dat bij het openen van de meterkast de grenswaarde meervoudig werd overschreden.

Verrassend hoge concentratie asbest
In Zwitserland is het toepassen van asbest sinds 1990 verboden. Echter in veel Zwitserse huizen zijn voor die tijd asbesthoudende materialen gebruikt in meterkasten. Elektromonteurs zijn na de eerste tv-uitzending gewaarschuwd dat bij het maken van boorgaten voor het plaatsen van nieuwe stroommeters of schakelaars, asbest kan vrijkomen en kan worden ingeademd.
De Zwitserse installatiebranche heeft naar aanleiding van de tv-uitzending asbestmetingen laten uitvoeren tijdens deze installatiewerkzaamheden en was geschrokken dat er zo'n hoge concentratie van asbestvezels hierbij vrijkomt.


Openen kast al gevaarlijk
In de meterkasten komt niet alleen hechtgebonden asbest voor maar ook niet-hechtgebonden asbest. Uit de metingen kwam naar voren dat alleen al bij het openen van de meterkast 8000 inadembare asbestvezels vrijkomen, wat circa het zeven- tot achtvoudige is van de toegestane norm. Huiseigenaren worden dringend geadviseerd de werkzaamheden aan oude meterkasten uit te laten voeren door hiervoor opgeleide vakmensen. In dat kader zijn door het hele land bijscholingsbijeenkomsten gehouden voor elektromonteurs waar zij over deze gevaren worden geïnformeerd.

woensdag 3 juni 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode