LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Illegale asbestverwijdering zonder asbestinventarisatierapport

Illegale asbestverwijdering zonder asbestinventarisatierapport

De Inspectie SZW heeft aan een Zeeuws bouwbedrijf een boete opgelegd van € 17.400,- voor het ongecertificeerd en op onjuiste wijze verwijderen van asbest uit een winkelpand in Vlissingen.

De inspecteurs van de Inspectie SZW krijgen een signaal van bouwinspecteurs van de gemeente dat er vermoedelijk asbesthoudende materialen niet correct worden verwijderd. Ter plaatse treffen de inspecteurs een bouwbedrijf aan dat bezig is met sloop- en verbouwwerkzaamheden. Binnen en bij de ingang zien zij stukken asbesthoudende beplating liggen. Enkele werknemers, met de Hongaarse nationaliteit, geven aan dat zij de werkzaamheden hebben uitgevoerd. Ze beschikken niet over een asbestinventarisatierapport. De werkzaamheden worden direct stilgelegd.   

Sloopafval afgevoerd per vuilcontainer
Uit analyse blijkt dat het om asbesthoudende beplating gaat. Een deel van het materiaal is als sloopafval afgevoerd per vuilcontainer. Deze container wordt aangetroffen op de hoofdvestiging van het bouwbedrijf en bevat eveneens asbesthoudende beplating. Volgens het bouwbedrijf zou het gaan om werkzaamheden die zijn verricht door Hongaarse zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel). Uit het onderzoek van de Inspectie SZW blijkt echter dat deze personen als ingeleende werknemers van het bouwbedrijf moeten worden aangemerkt. Ze werken onder leiding en gezag, er is geen sprake van een aannemingsovereenkomst en het gebruikte gereedschap en materiaal is afkomstig van het bouwbedrijf.

Boete
Het Zeeuwse bouwbedrijf krijgt een boete van € 17.400,- vanwege allerhande overtredingen van de arbowet- en regelgeving. Het bedrijf heeft ook een waarschuwing ontvangen dat bij herhaling van eenzelfde of soortgelijke overtreding kan worden besloten de werkzaamheden van het bedrijf gedurende langere tijd (enkele maanden) te staken.

Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met inspecteurs, die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden.

zondag 12 oktober 2014permalink