LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Tijdspad invoering grenswaarde asbest amfibolen en certificatieschema's

Tijdspad invoering grenswaarde asbest amfibolen en certificatieschema's

In een brief van 5 november 2015 heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Kamer nader geïnformeerd over het ‘Tijdspad invoering grenswaarde asbest amfibolen en certificatieschema's’.

In juli 2014 heeft minister Asscher een lagere grenswaarde voor chrysotiel asbest ingevoerd. Hierdoor geldt bij ca. 85% van alle uitgevoerde asbestsaneringen nu een grenswaarde op het lage risiconiveau van 2000 vezels/m3.

Nog niet haalbaar
In hetzelfde besluit had de minister ook de verlaging van de grenswaarde van asbest amfibolen tot 300 vezels/m3 voorbereid. Deze is echter nog niet ingevoerd. In december 2014 heeft de SER-commissie namelijk een nader advies uitgebracht waarin werd geadviseerd om de grenswaarde van asbest amfibolen bij nader inzien niet te verlagen tot 300 vezels/m3, maar tot 2000 vezels/m3, omdat de strengere grenswaarde voor dat type asbest blijkens nieuwe inzichten nog niet haalbaar was.

Grenswaardenverlaging nu medio 2016
De minister heeft destijds aangegeven dat hij hiertoe een nieuw besluit zal voorbereiden met de verwachting dat de verlaging van deze asbestgrenswaarde in 2015 plaats zou kunnen vinden. Bij het vormgeven van het nieuwe besluit bleek echter dat de technische inhoudelijke details, en het overleg met deskundigen daarover, meer tijd hebben gevergd dan was voorzien. Daardoor kan de grenswaardenverlaging niet meer in 2015 gepubliceerd worden. De minister verwacht de publicatie van het besluit nu medio 2016.

Publicatie van de vernieuwde certificatieschema’s
Tevens meldt de minister dat op dit moment hard wordt gewerkt aan de, in de brief van 28 april 2015 aan de Kamer toegezegde, opschoning en vereenvoudiging van de certificatieschema’s. Deze worden geïntegreerd met diverse inhoudelijke aanpassingen van de schema’s, waaraan vele betrokken partijen in het veld een waardevolle bijdrage hebben geleverd middels voorstellen door het college van deskundigen van beheerstichting Ascert.
Publicatie van de vernieuwde certificatieschema’s voor het certificeren van personen betrokken bij de asbestsanering zijn inmiddels voor een uitvoerbaarheid- en handhavingtoets voorgelegd aan de Inspectie SZW en de Raad voor Accreditatie en worden naar verwachting dit jaar nog in de Staatscourant gepubliceerd.

De schema’s voor het certificeren van de processen van asbestinventarisatie en asbestverwijdering zullen hier op volgen, waarbij de verwachting is dat deze voor het eind van 2016 in werking kunnen treden.

Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal

vrijdag 6 november 2015  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode