LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

4400 scholen nog steeds niet op asbest gecontroleerd

4400 scholen nog steeds niet op asbest gecontroleerd

De SP verwijt de staatssecretaris een slappe opstelling waardoor er nog steeds veel leerlingen en leerkrachten in schoolgebouwen met asbest zitten.

Het inventariseren op asbest van de 6977 schoolgebouwen van voor 1994, verloopt te traag. Dat stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven in zijn rapport ‘Doorpakken met Asbest’ (dat vandaag 20/06 wordt aangeboden aan staatssecretaris van milieu Wilma Mansveld bij het debat over Externe Veiligheid). Pas eenderde van de scholen is onderzocht, twee jaar na de start van de inventarisatie. Dat meldde de staatssecretaris in maart aan de Tweede Kamer. Van Gerven: “Vorig jaar zomer zouden we van alle scholen al weten of er asbest aanwezig is. Door die slappe opstelling van de staatssecretaris zitten er nog altijd leerlingen en leerkrachten op 4400 schoolgebouwen mogelijk in de asbest.”

Opvolging van de inventarisaties op scholen
Nu er van eenderde van de scholen bekend is of er asbest zit, moet dat natuurlijk ook leiden tot het opstellen van goede beheersplannen. Veel van de scholen hebben zich overigens wel beperkt tot het doen van slechts een quickscan. Ook zijn volgens de SP nog steeds niet alle inventarisatierapporten van goede kwaliteit. Op scholen waar de inventarisatie al wel goed heeft plaatsgevonden kan direct een beheers- of liever nog saneringsplan worden opgesteld. Dat zou wat de SP betreft op 1 januari 2014 voor alle scholen waar asbest is aangetroffen moeten zijn opgesteld. Waar er acuut risico voor de gezondheid van leerlingen en leerkrachten dreigt moet dat natuurlijk sneller.

Naming en shaming
Elk jaar overlijden tien mensen door besmetting met asbest op school. Ondanks de kennis over de zeer schadelijke gevolgen van asbest wordt er onvoldoende doorgepakt bij het voorkomen van besmetting met asbest. 4400 schoolgebouwen zijn nog steeds niet geïnventariseerd. De SP pleit voor een verplichte inventarisatie van alle scholen en overige publieke gebouwen van voor 1994. De inventarisatie van scholen dient voor 1 januari 2014 en van overige publieke gebouwen voor 1 juli 2014 te zijn afgerond. Het toezicht en de handhaving dient te verbeteren, waarbij er beter moet worden samengewerkt tussen de inspecties, controlerende organen en politie. Bij gemeenten en Regionale Uitvoerings Diensten dienen asbestspecialisten aanwezig te zijn. Bij de certificeringsbedrijven moeten naming en shaming worden toegepast. De bevolking heeft recht op eenduidige communicatie bij asbestproblematiek.Het is tijd om door te pakken.

Lees hier het rapport ‘Doorpakken met Asbest’  

donderdag 20 juni 2013  |  3 reactiespermalink

Reacties

Er is nog volop plek voor goeie asbestinventarissties. info @ hvsadvies.com

reactie door hugo  |  donderdag 20 juni 2013 @ 20:58 uur

Ik heb de gegevens van dezelfde problematiek zoals deze ook aan de andere kant van de Noordzee heerst in handen. Als het dan zo mócht zijn dat Engeland conservatief is maar Nederland zich nét zo gedraagt betekent dat wat mij betreft dat beide landen (..die de nrs. 1 en 2 zijn waar het gaat om het hoogste aantal asbestslachtoffers per miljoen inwoners ..TER WERELD !!) niets maar dan ook werkelijk niets hebben geleerd van de gang van zaken zo'n 50 á 60 jaar geleden. Hóe hard moet er aan een luide bel worden getrokken om de betrokkenen wakker te maken ? Het aantal asbestslachtoffers stijgt nog steeds en ligt in Nederland nu rond de 1400 mensen per jaar - 2x zoveel dan het aantal verkeersdoden .. waar véél meer aandacht voor is.

reactie door jan van zelm  |  vrijdag 21 juni 2013 @ 17:35 uur

We zijn inmiddels 1,5 jaar verder. Ik kijk op de site van www.atlasleefomgeving.nl en zie dat de asbest in scholen-situatie zeer belabberd is in de gemeente waar ik woon, tenminste afgaande op de gegevens/kleuring van de schoollocaties. Het antwoord van de gemeentefunctionaris - "alles is veilig"- op dit gebied strookt ook werkelijk NIET met de waarnemingen op de site die tot juni 2014 zou zijn geaktualiseerd ! Hoe kan het verschil zó groot zijn. Wie doet er iets 'niet goed' ? Er heeft toch helemaal NIEMAND belang bij een foutieve/incomplete weergave? Wie gaan daar wat aan doen? I & M, SZW, VROM ? Niemand...? Ontneem asbest de kans om te doden, ook over de zittingstermijn heen van deze volksgezondheidsverantwoordelijken a.u.b.

reactie door jan van zelm  |  donderdag 27 november 2014 @ 11:49 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode